Werken bij

D'Enk in Biodiversiteit

Biodiversiteit en Groenbeheer

Relevante SDG's:

Wat is Biodiversiteit?

Bio staat voor leven en diversiteit voor alle verschillende soorten – ook waar De Enk voor staat. Biodiversiteit is de basis van een gezonde leefomgeving en speelt een cruciale rol in het in stand houden van ecosystemen. Een rijk en gevarieerd ecosysteem zorgt voor natuurlijke balans, helpt bij klimaatadaptatie en draagt bij aan schone lucht, vruchtbare bodems en waterberging. De afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland sterk afgenomen door verstedelijking, intensieve landbouw en versnippering van natuurgebieden. Dit heeft gevolgen voor bestuivers zoals bijen en vlinders, maar ook voor vogels, zoogdieren en plantensoorten. Net zoals wij als organisatie groeien en bloeien door (in- en externe) samenwerkingen en veelzijdige expertise, gedijt de natuur door een rijkdom aan planten- en diersoorten.

Onze ambitie voor biodiversiteit

Wij hebben een ambitie opgesteld die ons helpt met keuzes maken die in het kader van biodiversiteit staan. Eerst hebben we een algemene ambitie, die volgt met onze vier speerpunten voor biodiversiteit. Onze algemene ambitie voor biodiversiteit is als volgt:

“De Enk bevordert bij ieder project de biodiversiteit door natuurlijke ecosystemen te versterken en biodiversiteitsdoelen meetbaar te maken.”

Wij zetten ons in voor de volgende vier speerpunten:

  1. Gecertificeerd en biologisch inkopen: Wij zetten eerst de stap naar uitsluitend gecertificeerd plantmateriaal inkopen (on the way to planetproof), waarna we de ambitieuze stap zetten om uitsluitend biologisch in te kopen.
  2. Meetbaarheid biodiversiteit: Wij hebben de ambitie om het begrip biodiversiteit meetbaar te maken. Hiervoor gebruiken wij de Meetlat Biodiversiteit van IPC Groene ruimte. Hierdoor krijgen wij de kans verbeterpunten te identificeren in het kader van lokale biodiversiteit op zowel aangelegde projecten als projecten die nog in ontwikkeling zijn.
  3. (On) kruid bestaat niet: Wij zetten ons in om de slogan ‘(On)kruid bestaat niet, alleen kruiden die ongewenst zijn’ levendig te maken. Het doel is om bewustwording te creëren dat veel ‘(on)kruid’ eigenlijk gewoon planten zijn met ecologische waarde, maar op sommige plekken als ongewenst worden beschouwd.
  4. Einde monocultuur sedum daken: Wij zetten ons in voor groendaken vol biodiversiteit en stappen af van monocultuur sedumdaken. Door meer variatie in plantensoorten toe te passen, verhogen we de ecologische waarde, verbeteren we wateropvang en creëren we een duurzamer en klimaatbestendiger daklandschap.

Wij D'Enken soortenrijk

Samenwerken ten gunste van biodiversiteit: Samen met opdrachtgevers en partners zoeken we naar oplossingen die zowel functioneel als ecologisch bijdragen. Zo ontwikkelden we met Buro Mien Ruys en Boot & Dart het duurzame concept Zorgeloos Groen. Dit maatwerkconcept richt zich op biodiversiteit, klimaatbestendigheid en het gebruik van inheemse beplanting. Door hoge plantdichtheid per vierkante meter bevorderen we biodiversiteit, is het onderhoudsvriendelijk en houdt de grond meer vocht vast.

Daktuinen: Met groene daken vergroten we de biodiversiteit in stedelijk gebied. Ze bieden voedsel, nestplaatsen en beschutting voor insecten, vogels en planten op plekken waar dat eerder niet kon. Daktuinen dragen ook bij aan beleving, energiebesparing, schonere lucht en klimaatadaptatie door tijdelijke wateropslag en gecontroleerde afvoer. Voorbeelden zijn de Groene Kaap en de Rabobank in Utrecht.

Gefaseerd maaibeheer: Waar mogelijk passen we sinusmaaibeheer toe: terreinen worden in fases gemaaid. Dit biedt planten en dieren de kans zich te ontwikkelen en versterkt een gezonde bodem en rijk ecosysteem.

Project waar we trots op zijn

We zijn trots op ons project in Soesterberg, waar we actief hebben bijgedragen aan natuurherstel en biodiversiteit. Door slimme inzet van ecologische kansen en duurzaam beheer is het voormalige militaire terrein getransformeerd tot een levendig ecosysteem. Bekijk het project hier.