Duurzaam groenonderhoud dankzij mierenzuur
3 maart 2021 Innovatie
Zo min mogelijk uitstoot tijdens ons werk, daar werken we al jaren naartoe. Een succesvolle pilot van tech-bedrijf DENS en bouwonderneming Heijmans heeft dat streven weer een flinke stap dichterbij gebracht. DENS en Heijmans werkten de afgelopen maanden aan een Hydrozine-aggregaat dat de traditionele aggregaten op diesel moet gaan vervangen. Het grote voordeel: het apparaat is geheel uitstootvrij.  

Nieuwe vorm van energieopwekking
Vijf jaar geleden besloten DENS en Heijmans samen op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van energieopwekking. Die vonden ze in de DENS X2, een Hydrozine-aggregaat dat geen schadelijke stoffen zoals fossiele-koolstofdioxide, stikstofoxides, zwaveloxides en fijnstof uitstoot. Het doel van het apparaat is om de energietransitie te versnellen en duurzame energie beschikbaar te maken op iedere locatie.

Mierenzuur als brandstof
De DENS X2 kan deze vorm van duurzame energie op elke gewenste plek opwekken door het gebruik van de vloeibare brandstof Hydrozine die voornamelijk uit mierenzuur bestaat. Hydrozine wordt geproduceerd met koolstofdioxide, water en duurzame stroom. Dezelfde elementen komen ook weer vrij bij het gebruik van de brandstof. Dat maakt Hydrozine een 100 procent CO2- en klimaatneutrale oplossing. De DENS X2 kan een kleine bouwplaats van stroom voorzien en is qua gebruiksgemak vergelijkbaar met een dieselaggregaat. Het start net zo snel op, levert net zo veel vermogen en is makkelijk bij te tanken en te verplaatsen. Een belofte voor een schone toekomst.

Resultaten van de pilot
DENS en Heijmans startten de ontwikkeling van hun schone stroom-aggregaat destijds bij de Technische Universiteit Eindhoven. Daar vonden ook de tests plaats. De stroom die het aggregaat opwekte is gebruikt om onze elektrische machines op te laden. Wij onderhouden samen met Heijmans de groenvoorzieningen op de TU/e campus en hebben ons elektrisch materieel beschikbaar gesteld voor de testfase.