Nieuwbouwproject The Hudsons blok 1 krijgt sedumdak
8 september 2020 Daktuinen
In Rotterdam-West verrijst een nieuwbouwproject met veel groen. De verschillende blokken van The Hudsons met verschillende typen woningen liggen aan het groene Dakpark, krijgen hun eigen daktuinen en worden afgewerkt met sedumdaken. Het eerste sedumdak is op 20 augustus opgeleverd. 
Duurzame dakbedekking 
Sedumdaken verhogen de biodiversiteit en beschermen de dakbedekking. Daarnaast zorgen de isolerende eigenschappen voor verduurzaming van de woningen. Vastgoedontwikkelaar Era Contour voert het project uit in verschillende fases. De bouw van blok 1 is in volle gang. De Enk legt zowel de daktuinen als de sedumdaken aan, in opdracht van zusterbedrijf Binder dat de opdracht gegund kreeg. Het sedumdak op blok 1 is het eerste werk binnen dit project dat in totaal 2 jaar zal duren. 

Zes lagen
Het aanleggen van een sedumdak is een specialistische klus. Het dak is, inclusief dakbedekking, opgebouwd uit zes lagen, in samenwerking met daktuinpartner Optigrün. Op de dakbedekking is een bescherm- en absorptievlies gelegd. Daarop een laag van kunststof drainageplaten die zorgen voor waterbuffering en beluchting van de plantwortels. De vierde laag bestaat uit filterdoek dat voorkomt  dat er substraat in de drainageplaten terecht komt. De volgende laag bestaat uit 5 centimeter substraat waarop de voorgekweekte sedummatten zijn aangebracht. Om opwaaien van de mat langs de dakrand en brandoverslag bij de ontluchtingspijpen te voorkomen, is rondom die plek een vegetatievrije zone in de vorm van tegels aangebracht.

Wordt vervolgd
De Enk en Binder werken samen met Era Contour aan de realisatie van dit project. Het vervolg is de aanleg van de daktuin van blok 1. De werkzaamheden daarvoor starten binnenkort.